Interview met Ita de Hes, directeur Studiemeesters Leiden

Op 21 januari 2020 opent Studiemeesters Leiden haar deuren. De vierde vestiging van Studiemeesters wordt geleid door studiecoach Ita de Hes. Wie is zij?

Ita, vertel eens iets over jezelf.

Ik ben 53 jaar, getrouwd met Bas, twee kinderen uit mijn eerste huwelijk en twee bonuskinderen via mijn tweede huwelijk. Familie en vrienden omschrijven mij als een spontane, ondernemende en sociale vrouw. Ik hou van al het goede in het leven (eten, wijn, dansen, cultuur etc.) en gelukkig heb ik veel lieve mensen om mij heen om die interesses mee te delen.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb toen ik 23 was één jaar aan de Universiteit Leiden kunstgeschiedenis gestudeerd. Ik ben voortijdig gestopt, omdat ik in die tijd heel fanatiek danste en mij daar volledig op wilde focussen. Ik heb diverse particuliere dansopleidingen gevolgd en door een assessment bij Codarts Rotterdam ben ik officieel gecertificeerd dansdocent voor het buitenschoolse werkveld. Daarnaast heb ik een HBO-opleiding bedrijfspsychologie en coaching afgerond; deze opleiding deed ik naast mijn werk als manager bij een centrum voor kunst en cultuur. Momenteel ben ik halverwege een post-HBO-opleiding tot practitioner coach.

Wat heb je met het begeleiden van studenten?

Ik vind het prachtig om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mensen. Voorheen waren dat dansstudenten, later medewerkers/stagiaires en nu studenten. Ik weet uit eigen ervaring hoe bepalend goede begeleiding kan zijn voor het behalen van je doelen en ik zal dan ook mijn uiterste best doen om studenten goed op weg te helpen. Daarnaast vind ik de mens in al haar verscheidenheid onmetelijk fascinerend. Als je werkt met mensen is geen dag hetzelfde, dus mijn werk zal nooit saai zijn.

Je bent nu directeur van Studiemeesters Leiden. Hoe is dat zo gekomen?

Toen ik zeven jaar geleden mijn scriptie moest schrijven heb ik hulp ingeroepen van Studiemeesters. Ik werkte fulltime, lag in een scheiding, moest verhuizen; kortom de randvoorwaarden voor studie waren verre van ideaal. Studiemeesters heeft mij toen met behulp van een aantal studiedagen en begeleidingsuren over een moeilijk punt heen geholpen. Sindsdien dacht ik altijd met warme gevoelens terug aan Studiemeesters. Toen ik samen met mijn man in mei 2019 een pand in Leiden kocht met een bedrijfsruimte op de begane grond heb ik meteen Studiemeesters benaderd met het plan om in dat pand een Leidse vestiging van Studiemeesters op te starten. Kinge Siljee, de oprichter van Studiemeesters, reageerde direct enthousiast met als resultaat dat op 21 januari 2020 Studiemeesters Leiden officieel wordt geopend.

Vertel eens over je ambities?

Mijn ambitie is om een volwaardige Studiemeesterslocatie te worden waar zo goed als elke vraag van een student beantwoord kan worden. Een locatie met betrokken en deskundige begeleiders die samen een hecht team vormen. Een locatie die minstens vijf dagen per week open is en waar iedereen zich thuis voelt; van een jonge eerstejaars student tot een volwassen deeltijdstudent, van een student die lijdt aan faalangst tot een student die dat ene statistiekvak maar niet onder de knie krijgt. Kortom een studie(t)huis voor elke student.

Wanneer start je met Studiemeesters Leiden?

Studiemeesters Leiden is in november 2019 op kleine schaal gestart. Een aantal studenten, ik noem ze ‘de pioniers’, hebben tussen de verbouwingsperikelen door bijlessen gevolgd of andere begeleiding gekregen. Vanzelfsprekend betekende dat improviseren: zo moest de eerste student over een pijp klimmen om binnen te komen. Gelukkig is de verbouwing voltooid en kunnen we vol trots op 21 januari 2020 onze vestiging officieel openen!


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF