7 Tips voor je scriptie Creative Business (Media & Entertainment Management)

Hieronder lees je 7 tips die onze experts geven als je je scriptie Creative Business (MEM) gaat schrijven.

1. Geen paniek…

Afstuderen is voor veel studenten geen fijne periode: hard werken, veel onzekerheden, en frustraties omdat de hoeveelheid werk die je op een dag kunt doen, toch tegenvalt. Maar raak niet bij voorbaat al in paniek door de negatieve verhalen van anderen. Je hebt veel geleerd tijdens je opleiding (meer dan je denkt!) en kunt datgene wat je hebt gemist, nog bijleren. Studeer met een groep vrienden of ga op studiedagen aan de slag met je scriptie. Beloon jezelf met iets leuks als je je aan je schema houdt.

2. …maar neem het wel serieus

Houd er rekening mee dat een scriptie een groot project is. Grote projecten zijn niet iets voor ‘erbij’ of ‘tussendoor’. Hoeveel tijd heb je nodig voor een hele scriptie? Vermenigvuldig het aantal studiepunten van de scriptie met 28. Dat is het aantal uur dat je er in totaal voor nodig hebt. Er is doorgaans geen reden om aan te nemen dat jij minder tijd nodig hebt voor je scriptie.

Beschouw een scriptieproject bij voorkeur als een fulltimebaan met een contract voor een aantal maanden. Plan eerst je studie, en plan daarna je afspraken eromheen. Zet je hersens in voor je studie, niet voor games of Netflix. Maak een planning en hang deze op de koelkast. Spreek met huisgenoten of vrienden af dat ze je controleren. Of kom op onze studiedagen voor een stok achter de deur!

3. Blik terug op de vakken die je hebt gehad

Het is niet makkelijk om de link te leggen tussen je onderzoeksopdracht en de vakken bij je studie, maar als het je lukt, begrijp je vaak beter wat je aan het doen bent. Probeer aan het begin van je onderzoek vooruit te blikken naar je aanbevelingen. Wat wil je uiteindelijk doen voor je opdrachtgever? Wil je advies geven over de communicatie, de positionering, de branding of de marketingmix? Bij welke van je vakken is dat onderwerp voorbijgekomen? Wat voor opdrachten en plannen heb je toen geschreven? Welke boeken hoorden bij het vak? Kun je op Blackboard de collegesheets terugvinden?

4. Zorg voor een goede structuur

Een goede scriptie hoeft niet per se erg omvangrijk of bijzonder origineel te zijn. Het gaat erom dat je probleemanalyse klopt, dat het advies dat je van plan bent te gaan schrijven zal bijdragen aan het oplossen van het probleem van je opdrachtgever, en dat de kennis die je verzamelt tijdens je deskresearch of veldonderzoek volgens de theorie nodig is voor het opstellen van dat advies.

Zet vóórdat je begint met schrijven een hoofdstukindeling en een inhoudsopgave voor je scriptie op papier. Lees hier over de beste structuur voor de hbo-scriptie.

5. Houd je referenties en bronnenlijst bij

Houd tijdens het schrijven je bronnen goed bij. Zet meteen je referenties in de tekst en schrijf je bronnenlijst netjes uit volgens APA. Je zult niet de eerste zijn die zijn bronnen niet terug kan vinden en vlak voor de deadline geen tijd meer heeft om de bronnenlijst op te stellen.

6. Maak back-ups

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maak back-ups van je scriptiedocument en je onderzoeksdata. De vuistregel is: ‘Hoe dichterbij de deadline, hoe vaker een back-up.’ Heb je geen fancy back-upsysteem? Mail dan gewoon aan het eind van de dag je scriptie aan jezelf, dat werkt ook prima.

7. Schakel op tijd hulp in


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF