Bijles ‘plannen’ – Planmatig studeren zonder studieontwijkend gedrag

Voor alle studenten

Hbo- en wo-studenten van alle leeftijden en achtergronden nemen bijles plannen. Ze hebben één ding gemeenschappelijk, namelijk het uitstellen van studietaken. Voor sommigen van hen kan dat uitstellen relaxed aanvoelen, terwijl het anderen juist stress geeft.

Voor betere studieresultaten

Als je studeert zonder planning, dan loop je al heel snel een stuk achter op de stof zoals die aangeboden wordt. Misschien lukte het je voorheen telkens om vlak voor de deadline nog heel veel te doen, maar op een gegeven moment krijg je dat niet meer voor elkaar. Het daadwerkelijk verbeteren van je planvaardigheden is de eerste stap richting betere studieresultaten.

De allerbeste manier om te studeren is als jij aan het einde van een dag precies weet wat jij morgenvroeg gaat doen.”

bijles plannen

Bijles in plannen bestaat uit een oriëntatie en twee bijlesfasen. In de eerste fase leer je een planning te maken; in de tweede fase leer je de planning bij te houden en aan te passen op jouw wensen en behoeften.

Voorbereiding: Oriëntatie op je motivatie
Om te beginnen ga je met je begeleider na hoe het zit met je studiemotivatie. Waar heb je plezier in? Er wordt gekeken waar de moeilijkheden zitten. Heb je nog nooit een planning gemaakt? Of lukt het je niet om je eraan te houden? Zodra deze vragen voor jezelf helder zijn beantwoord, ben je er klaar voor om je planvaardigheid te verbeteren.

Bijlesfase 1. Een planning maken
Voor de eerste fase zijn een of twee bijlessen nodig, want het maken van een planning lukt niet altijd in een bijles van één uur. Wil je samen de planning afmaken tijdens de eerste afspraak? Boek dan een afspraak van 1,5 uur en bereid je voor door thuis al je vakken, deadlines, studiepunten en verplichtingen te inventariseren. De meeste studenten werken met twee afspraken: in het eerste uur maak je samen een begin met de planning, zodat je begrijpt hoe het werkt, en daar kun je dan thuis mee verder. In de tweede afspraak kijk je of het gelukt is om de planning af te maken en of je hem sluitend hebt gekregen.

Bijlesfase 2. Een planning bijhouden en verfijnen
Het leren bijhouden van een planning is erg belangrijk. Follow-up-afspraken vormen een stok achter de deur bij het uitvoeren van je planning. Je ontdekt jouw wensen en voorkeuren. De één werkt liever onafgebroken aan één vak, de ander heeft steeds afwisseling nodig van actieve taken en minder actieve taken. Je merkt wat jouw piekmomenten van de dag zijn en op welke tijdstippen je het beste actieve taken kunt inplannen. Je leert je valkuilen kennen en krijgt trucs aangereikt om ze in het vervolg te vermijden. Op basis van je ervaring leer je je planning aanpassen. Alle dingen die ervoor zorgen dat je je niet aan je planning kunt houden, pak je tijdens bijlessen stuk voor stuk aan, net zo lang tot het loopt.

Het scheelt al zoveel als je concreet weet wat je moet doen. Hoe concreter hoe beter. Zo’n planning kun je gaandeweg steeds verder verfijnen tot je het onder de knie hebt.”

Wat levert bijles plannen op?

  • Je behaalt betere studieresultaten en hebt daardoor meer zelfvertrouwen.
  • Je hebt overzicht en daardoor meer rust.
  • Je hebt controle en ervaart daardoor minder stress.
  • Je verdeelt je tijd beter en voorkomt piekbelasting rondom deadlines.
  • Je hebt een stuk minder last van studieontwijkend gedrag.

Meld je aan

Wil je beter studeren? Kom dan bij Studiemeesters langs voor een vrijblijvende kennismaking waarin we eerlijk advies geven over wat jij nodig hebt om je doelen te bereiken.

Meld je aan voor een kosteloze kennismaking