Lastig tentamen of struikelvak

Veel studenten lopen tijdens hun studie tegen een struikelvak aan. Colleges gaan vaak snel en er is niet veel ruimte voor extra uitleg. Hierdoor zijn studenten soms halverwege het blok al de weg kwijt. Herken jij een van de onderstaande situaties?

Je weet niet goed hoe je moet studeren: Bij het studeren weet je niet goed hoe je hoofdzaken van bijzaken onderscheidt of wat er precies van je verwacht wordt. Als je de stof leert, denk je het te snappen, maar tijdens het tentamen weet je toch niet goed wat je moet antwoorden. Delen van je stof heb je in je hoofd, maar de verbanden ontbreken. Hierdoor kun je het op je tentamen niet opschrijven zoals je het in je hoofd hebt.

Je loopt vast op statistiek, of op een wiskundig of economisch vak: Je boeken staan vol met formules en tekens die je niet helemaal begrijpt. Je weet niet waar je moet beginnen als je een lastige opgave ziet. De colleges gaan snel, en als je thuis zit, begrijp je er weinig meer van. Je weet niet wanneer je welke formule moet toepassen, hoe je die invult of wat de uitkomst betekent. Of je dacht dat je het allemaal begreep, maar hebt toch een onvoldoende gehaald. Nu weet je niet meer hoe je voor je hertentamen moet leren.

Studiemeesters helpt tentamenstudenten op twee vlakken: We bieden inhoudelijke begeleiding door middel van bijles, en daarnaast kun je langskomen voor studiedagen. Op een studiedag kom je van negen tot vijf op onze locatie onder begeleiding voor je tentamens leren.

Kom langs voor bijles

Onze bijlessen worden gegeven door ervaren academische specialisten. We geven bijles in bijna ieder vak dat op de hogeschool of universiteit wordt gegeven. Twijfel je of wij bijles in jouw vak geven? Neem dan even contact op! We koppelen je altijd aan een begeleider die bij je past. Dit is wat we doen in een bijles:

Oefenen met opgaven: Samen lopen we stap voor stap je opgaven door, zodat we kunnen vaststellen welke (goede en foute) denkstappen jij maakt. We leren je hoe je een opgave op de juiste manier aan moet pakken.

Planning maken: We bekijken samen welke stof je moet leren en op welke manier je dit moet doen. Op basis hiervan maken we een haalbare planning die we samen in de gaten houden. Hierdoor houd je aan het einde van het blok nog tijd over voor het herhalen van alle stof en het maken van oefententamens.

Geduldig uitleggen: Onze begeleiders letten erop dat jij de stof begrijpt. Je krijgt de gelegenheid om zo veel vragen te stellen als je wilt. We kiezen het tempo en de manier van oefenen die bij jou passen, net zo lang tot je de materie onder de knie hebt.

Onzekerheid wegnemen: Sommige studenten hebben last van faalangst, perfectionisme en onzekerheid. Herken je het gevoel dat je twijfelt of je op de goede weg zit? Ben je bang dat je de stof toch niet goed beheerst? Geen probleem! Onze specialisten kunnen je precies vertellen op welke onderdelen je goed bezig bent en wat je nog kunt verbeteren. Dit zorgt dat je veel rustiger aan je tentamen begint.

Combineer bijles met studiedagen

Op studiedagen helpen we je bij het maken en bijsturen van je planning en geven we je inzicht in de vraag hoe je het beste kunt leren. We zorgen er samen voor dat je goed voorbereid je tentamenperiode in gaat. Dit doen we op verschillende manieren:

Overzicht scheppen in je stof: We zorgen dat je duidelijk weet hoe je gaat leren en ook dat je weet wat je nú moet doen, zodat je gericht te werk gaat. Door het maken en bijhouden van een planning ben je regelmatig met je tentamenstof bezig, zodat je goed voorbereid en meer ontspannen naar het tentamen gaat.

Een goede tentamenplanning: Kun je redelijkerwijs al je vakken leren voor één tentamenperiode, of is het verstandiger om een van je vakken later te doen? Door hier vooraf over na te denken voorkom je dat je aan het einde moet constateren dat je vanwege tijdnood alles maar half geleerd hebt.

Spanning minimaliseren: We creëren voor jou een stressvrije studiedag waarin je heel veel gedaan krijgt. We praten regelmatig even bij om te checken of het goed blijft gaan.

Een dag alleen maar studeren: Als je thuis of in de bieb leert, zul je waarschijnlijk sneller stoppen dan wanneer je in onze studiezaal studeert. Doordat je bij ons met medestudenten zit die ook productief aan het studeren zijn, hangt hier een goede studiesfeer. Er is altijd een begeleider aanwezig, zodat je niet meer vastloopt.

Wil je nu wat meer begeleiding, of meer informatie over een studiedag? Kom langs voor een gratis kennismaking