Hertentamen halen? Probeer deze methoden

Help! Je bent gezakt voor je tentamen of je toets. Nu moet je nog eens studeren, nog eens oefenen met de stof, en hopen dat je het de volgende keer wel allemaal haalt. Maar hoe haal je hertentamens? Hoe zorg je ervoor dat je je herkansing toch met een voldoende afsluit? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je andere vakken niet in de knel komen?

1. Ga altijd naar de inzage

De meeste studenten gaan naar de inzage van hun toets of tentamen, om te kijken of ze er niet een paar puntjes bij kunnen krijgen voor een voldoende. Dat is altijd de moeite waard, maar er is nog iets belangrijkers: leer van je eigen fouten! Waar heb je fouten gemaakt? Zijn er specifieke vraagtypes of onderdelen waarin je beduidend slechter scoort? Of heb je slordig geantwoord? Kreeg je last van haastwerk op het eind? Noteer al je bevindingen, zodat je gericht kunt kijken waar je verbetering ligt. Leg daar bij het studeren voor je herkansing de nadruk op!

2. Plan met wijsheid

Heb je een hertentamen, of moet je zelfs meer toetsen herkansen? Kijk naar het schema van de vakken die je nu aan het volgen bent. Lukt het je om tijd vrij te maken om te studeren naast de studielast die je al hebt? Of is het toch handiger om je hertentamen op een later moment te maken? Maak een schema voor het gehele jaar en weeg alle mogelijkheden af! En: als je last hebt van studieontwijkend gedrag, wacht dan niet met [hulp vragen] om dat op te lossen.

3. Hou op met lezen en onderstrepen, maar oefen het tentamen zelf

Als je een herkansing moet doen, is de kans groot dat je de gehele studiestof al eens hebt doorgenomen. Begin dan bij het leren voor je hertentamen niet weer helemaal bij het begin van je dikke studieboek of de bakken met slides of samenvattingen. Nee, het beste is om te beginnen bij het tentamen of de toets zelf: probeer zo veel mogelijk oefententamens te maken. Zijn ze op? Vervaardig dan oefentoetsen vanuit het studeermateriaal, met vragen die in vorm lijken op de vragen in de oefententamens die je al hebt. Hiermee leer je niet alleen effectief; het helpt je ook om je mentaal voor te bereiden op de vorm van het tentamen!

4. Vraag op tijd bijles aan

De beste bijles voor een hertentamen of toets die je moet herkansen is niet een generalistische tentamentraining! Het meest effectief is bijles van een deskundige professional die niet alleen weet hoe je vak in elkaar zit, maar die vooral ook samen met jou kan uitvogelen waar het de vorige keer is misgegaan en wat je met doen om je tentamen nu wél met een voldoende af te ronden. Hoe pak je de antwoorden aan, en hoe kun je daar jezelf in verbeteren? Welke stof moet je hoe precies bestuderen? Wat wil de docent voor antwoord zien als hij of zij een bepaald type vraag stelt op de toets? Maar let op: bijlessen van deskundigen zijn schaars, vooral als het tentamen dichterbij komt. Voorkom dus dat je op een wachtlijst komt, en [vraag zo snel mogelijk een kennismakingsgesprek] aan voor hulp!

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze studie- en scriptiebegeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF