Tips voor het maken van een PowerPoint-presentatie

Het is tijd om te presenteren. Je weet wat je wilt vertellen: mooi! Nu is het de kunst om deze informatie te ondersteunen met beeld. Een goede PowerPoint-presentatie zorgt ervoor dat je je verhaal nog beter kunt overbrengen. Met deze tips maak je jouw PowerPoint overzichtelijk en visueel aantrekkelijk.

Tip 1. Eenvoudig lettertype

Kies voor een eenvoudig lettertype. Met lettertypes als Arial of Helvetica zit je bijna altijd goed. Kies liever niet voor een lettertype als Comic Sans MS. De speelse, kinderlijke uitstraling van dit lettertype zorgt ervoor dat je presentatie minder professioneel overkomt. Kies dit lettertype daarom zeker niet als je iets presenteert voor een wat formeler of zakelijk publiek. Vermijd ook andere lastig leesbare fonts, zoals Times New Roman.

Tip 2. Veel beeld

Foto’s en andere afbeeldingen laten je verhaal tot leven komen. Onze hersenen verwerken beelden véél sneller dan tekst. Wanneer je een lange presentatie geeft kun je er zelfs voor kiezen om tussendoor een kort filmpje te laten zien. Heb je geen geschikte afbeeldingen of heb je het voornamelijk over cijfers en percentages? Geen probleem! Ook dan kun je visuele elementen gebruiken, zoals diagrammen, grafieken of schema’s. Zorg ervoor dat de beelden jouw verhaal nóg duidelijker maken.

Tip 3. Weinig tekst

Het beeld moet altijd prominenter aanwezig zijn dan de tekst. Titels houd je dus kort, en tekst beperk je tot een opsomming van de belangrijkste punten of relevante quotes. Zet geen lappen tekst in je PowerPoint. Je wilt geen herhaling van wat je vertelt, maar ondersteuning. Lange teksten lezen mensen doorgaans ook niet; en als ze dat juist wél doen, luisteren ze daardoor minder goed naar je verhaal. Door de tekst te beperken voorkom je ook dat je de dia’s letterlijk gaat voorlezen. Dat is namelijk niet de bedoeling van een presentatie! En wees niet bang voor lege ruimte om je tekst; een dia oogt eerder te vol dan te leeg.

Tip 4. Kleur

Kies je ervoor om kleur te gebruiken? Beperk dit dan het liefst tot 1 of 2 kleuren. Bedenk welke kleur bij jouw onderwerp of opdrachtgever past. Gaat het over duurzaamheid, kies dan groen. Is je opdrachtgever KLM, kies dan voor blauw. Zorg dat je kleur niet overdadig gebruikt, maar houd het bij subtiele accenten, bijvoorbeeld in de titels of de achtergrond. De kleur geel is niet goed leesbaar; gebruik die dus niet voor tekst. Gebruik op een lichte achtergrond zwarte tekst en op een donkere achtergrond witte tekst. Houd er rekening mee dat kleur er anders uit kan zien vanaf een beamer dan op een laptop.

Tip 5. Vaste lay-out

Door consequent te blijven in tekst-, beeld-, vorm- en kleurgebruik zorg je ervoor dat je PowerPoint-presentatie één geheel wordt. Geef bijvoorbeeld elke slide dezelfde achtergrond. Eenheid in het tekstbeeld bereik je door te zorgen dat het lettertype op elke pagina hetzelfde is. De titels moeten op elke dia dezelfde grootte hebben. Kies voor de lopende tekst een kleiner lettertype. Een andere eenvoudige manier om voor visuele eenheid te zorgen is het telkens gebruiken van dezelfde tinten of vormen. Kies daarnaast voor hetzelfde ‘soort’ afbeeldingen, bijvoorbeeld óf realistische foto’s óf juist abstracte grafische elementen – maar niet alles door elkaar.

Tip 6. Beperk special effects / animaties

Speciale effecten kunnen leuk zijn, bijvoorbeeld als het publiek een vraag stelt en je het antwoord later laat verschijnen. Maar gebruik animaties niet zomaar. Door het toevoegen van onnodige special effects moet jij meer klikken, en dit leidt af. Daarnaast kan het ook vermoeiend zijn voor je publiek. De toehoorders maakt het hoogstwaarschijnlijk niet uit dat je tekst van bovenaf komt ingevlogen. Gebruik dus alleen animaties als het echt wat toevoegt.

Tip 7. De laatste slide

Voeg een lege slide als laatste dia toe. Zo is het duidelijk dat de presentatie is afgelopen. Misschien zijn er na afloop nog vragen. Dan kun je deze slide open laten staan. Ook voorkom je op deze manier dat je na je laatste klik terugkomt in het programma PowerPoint. Natuurlijk kun je jezelf ook uitdagen om met wat originelers af te sluiten, zoals een quiz, een quote, een vraag aan het publiek, of een grapje.

Zoek je tips voor het maken of geven van een presentatie? Lees dan onze blog met Vijftien tips voor goed presenteren en Zo maak je een goede presentatie.

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze studie- en scriptiebegeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF