Te moe om te studeren? Advies voor oververmoeide studenten

Er is één ding dat nog altijd belangrijker is dan al die belangrijke dingen, en dat ben jij. Pas dus goed op jezelf! De onderstaande adviezen van onze zeer ervaren studiespecialisten zullen je daarbij helpen. Lukt het je niet om deze tips toe te passen? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies in de vorm van studiebegeleiding.

1. Beperk koffie, alcohol en suiker

“Maar daar heb ik juist zo’n zin in.”

Je bent ’s ochtends moe, maar moet aan de slag. Je snakt dus naar cafeïne en suiker. Helaas krijg je daar de ‘verkeerde’ energie van. Koffie en suiker stimuleren de aanmaak van stresshormonen. Je werkt vervolgens op adrenaline en kunt daardoor je vermoeidheid negeren. Handig vlak voor een deadline, maar maak er geen gewoonte van. Je raakt dan alleen maar vermoeider en loopt op lange termijn kans op bijnieruitputting. Je bent ’s avonds nog gespannen van alle stresshormonen die je overdag hebt aangemaakt. Je hebt behoefte aan ontspanning en snakt naar een borrel. Door de alcohol ontspan je, maar slaap je ’s nachts minder goed en word je de volgende ochtend minder uitgerust wakker. Drie keer raden waar je ’s ochtends dus weer naar snakt? Precies, een kop koffie. Over de nadelen van suiker hoeven we je waarschijnlijk niks te vertellen: je kent het verhaal van de bloedsuikerpieken en -dalen waarschijnlijk wel.

2. Vermijd beeldschermen op vrije momenten

“Dat vind ik juist relaxed.”

Juist als je onder druk staat wil je even ontsnappen aan alle verplichtingen en zorgen. Lekker op je smartphone zitten werkt meteen: je wordt direct opgeslokt door social media en denkt niet meer aan je to-do-lijst, de deadlines of die lastige taak of opgave waar je mee bezig was. Het nadeel van schermen is echter dat ze bijzonder veel informatie presenteren die jij vervolgens allemaal in je opneemt, en dat is nou net niet wat een vol hoofd nodig heeft. Waarom zou je je hersenen op volle toeren laten werken als je vrij hebt? Zet Spotify aan en ga even op de bank liggen. Gaat je hoofd meteen op pieker-stand? Vervelend. Onderga het maar. Al die gedachten moeten er toch uit. Misschien wordt het minder als je je op de muziek concentreert.

3. Doe rustig aan met sporten

“Sporten is toch goed voor mijn concentratie?”

Door antistresshormonen aan te maken zorgen je bijnieren ervoor dat je na stress weer kunt ontspannen. Als je lange tijd stress ervaart, raken je bijnieren uitgeput en krijg je vermoeidheidsklachten. Heel hard sporten is voor het lichaam ook een stress-situatie en belast je bijnieren dus ook. Als je fit bent, is dat geen probleem, maar als je oververmoeid bent is het beter om te bewegen op zo’n niveau dat het je ontspant zonder dat je je te veel inspant. Wandelen is ideaal.

4. Schrap tenminste één van je verplichtingen

“Dat kan bij mij niet. Echt niet.”

Ga eens na wat je verplichtingen allemaal zijn. Maak een lijst en schrijf alles op – ook je commissies, je vereniging, eetclubjes, alles. Kijk eens naar die lijst. Is hij lang? Welke dingen zijn leuk? Welke zijn zinvol? Wat zou er als eerste weggaan als het zou kunnen? Wat zou je de meeste opluchting geven? Wat zou er gebeuren als je ermee stopt? Is dat echt heel erg voor jouw eigen belangen? Praat er ook eens over met een broer of zus, een clubgenoot of een goede vriend. Wat raden zij je aan om te laten vallen?

5. Meld het bij je manager, je studieadviseur en je huisarts.

“Daar ben ik het type niet voor.”

De meeste mensen die oververmoeid raken, vinden het moeilijk om daar open over te zijn. De mensen die niet overmoeid raken, hebben daar veel minder last van. Hoe kan dat? Dezelfde eigenschappen die ervoor zorgen dat je te veel doet en te lang doorgaat, maken het lastig om goed voor jezelf te zorgen en dat te communiceren naar anderen. Besef dat het normaal is om in bepaalde situaties je workload te herzien en dit bespreekbaar te maken. Dat is volwassen en professioneel. Als je het op tijd bespreekt is de nood minder hoog en zal het je beter lukken om het nuchter te bespreken. Er is waarschijnlijk meer mogelijk dan je denkt. Geef het voor de zekerheid ook even aan bij je studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Misschien hebben ze nog goede ideeën om je meer tijd en ruimte te geven voor bepaalde onderdelen. Als je vermoeidheid nog erger wordt en je later herkansingsmogelijkheden, studiefondsen en dergelijke nodig blijkt te hebben, dan is het goed als je het vroeg gemeld hebt. Ga ook even langs bij je huisarts met je klachten, want misschien is er een fysieke oorzaak voor je vermoeidheid zoals bloedarmoede of een gebrek aan vitamine D.

6. Zet extra studiebegeleiding in.

“Ik moet gewoon beter mijn best doen.”

Van studieontwijkend gedrag tot overvolle agenda’s: studenten maken om verschillende redenen gebruik van studiedagen. Studiebegeleiding helpt door afleiding te minimaliseren, overzicht te scheppen in de stof, het studieritme te verbeteren en kritisch te kijken naar de weekindeling. Door je studievaardigheden en je vaardigheid in timemanagement direct te versterken zul je effectiever en meer ontspannen kunnen studeren. Dat zal positief bijdragen aan het herstel van langdurige vermoeidheid.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Leiden, Eindhoven of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF