Welk type sogger ben jij?

Je kunt met zekerheid zeggen dat, als je studeren voor tentamens, opdrachten maken en andere zaken uit blijft stellen, je nooit succes zult hebben.

Dat is de eerste reden voor uitstelgedrag: mensen vinden het soms beangstigend om een opdracht in te leveren, want wat als er kritiek op komt? Wat als mijn presentatie niks wordt gevonden? Ook omgekeerd zie je het: als ik afstudeer, wat dan? Krijg ik wel een baan? Kan ik mijn master wel aan? Deze mensen zijn de zogenoemde “gespannen soggers”.

De tweede oorzaak ligt in ervaring: als je eerder weg bent gekomen met dingen op het laatste moment doen, construeer je een beeld van jezelf waarin je denkt dat je het beste werkt met strenge deadlines. “Ik werk het beste onder druk” is nooit waar: waarschijnlijk werk je slordiger en lever je werk af dat ondermaats is vergeleken bij wat je echt kunt. Zonde! Mensen die dit gedrag hebben aangeleerd noemen we “ontspannen soggers”.

De derde oorzaak is de angst om een beslissing te nemen. Als je voor een bepaald onderwerp voor je presentatie kiest, of als je een opdracht inlevert, is het meteen zo definitief: je kunt dan niet meer terug. Je kunt eeuwig blijven twijfelen aan je eigen beslissingen: was het niet beter geweest als je toch een andere opdracht had gekozen? Als je dit bekend in de oren klinkt ben je een “twijfel-sogger”.

De vierde oorzaak is het idee dat er niet genoeg van je wordt verwacht. Als je voor je gevoel samenwerkt met een groep mensen van wie je niks kunt leren aan een opdracht die saai voor je is omdat je al weet wat er gaat gebeuren, dan heb je de neiging om te denken: is dit alles? Hoe kan ik het interessanter maken? Waarom zijn de mensen om me heen zo weinig ambitieus? Deze mensen noemen we de “Groucho Marx-soggers”, naar de beroemde komiek die geen lid wilde worden van een club die zulke lage standaarden heeft dat ze hemzelf als lid zouden accepteren.

Interessant is dat iedereen wel eens iets uitstelt vanwege bovenstaande vier redenen, maar dat we meestal een dominant type hebben als het op de studie aankomt. De eerste stap naar de oplossing van efficiënt studeren is bepalen wat jouw houding is ten opzichte van je studie. Sommige mensen hebben meerdere houdingen: ze vinden bijvoorbeeld een opdracht voor statistiek zo moeilijk dat ze die niet inleveren (gespannen sogger), maar ze stellen een andere opdracht uit omdat ze denken ermee weg te kunnen komen (ontspannen sogger). Denk er dus goed over na.

Wil je weten welk type sogger jij bent? Doe dan nu onze SOG-test. Je krijgt dan direct do’s en don’ts voor jouw type uitstelgedrag.


Stop met uitstellen. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier.

ARCHIEF